In deze les leer je tuinbonen doppen. Verse tuinbonen dop je 1 keer. Als ze niet zo vers zijn of uit de diepvries komen, kun je tuinbonen dubbel doppen. Je hebt dan geen last van taaie schilletjes.
Bron video: www.youtube.com/user/kokenmetdorus
Benodigdheden
Verse tuinbonen. Van 1 kg verse tuinbonen houd je 300-400 gram enkel gedopte tuinbonen over of 200-300 gram dubbel gedopte bonen.
Voor dubbel doppen:
- kookpan om te blancheren
- schilmes
Instructie
Enkel doppen
Je scheurt de tuinbonen in de lengte open en haalt de boontjes eruit. Kijk naar de video hoe dit in zijn werk gaat.
Als je jonge verse tuinboontjes hebt dan ben je klaar.
Dubbel doppen
Als je tuinbonen niet zo jong zijn of uit de diepvries komen dan kun je ze dubbel doppen. Dit betekent dat je het taaie velletje van de boon af haalt.
Je gaat als volgt te werk: je blancheert eerst de tuinbonen (je gooit ze in kokend water en spoelt ze daarna koud in een vergiet). Ze zien er dan uit zoals op de foto hiernaast.
Vervolgens maak je met het schilmes een sneetje in de boon en druk je de binnenboon eruit. De binnenboontjes hebben een heldere groene kleur. Het is vrij veel werk maar het ziet er spectaculair uit.
5 gedachten over “Tuinbonen doppen”