Smakelijke en gezonde risotto. De garnalen kan je eventueel vervangen door rivierkreeftjes.
Bron video: www.youtube.com/user/kokenmetdorus
Risotto met garnalen en tuinbonen
Smakelijke en gezonde risotto. De garnalen kan je eventueel vervangen door rivierkreeftjes.
Ingredients
- 250 gram risottorijst (lees meer over risottorijst in de les "Risotto maken kan iedereen", zie de link onderaan dit recept)
- 700 - 750 ml visbouillon of groentebouillon (afhankelijk van de vochtigheidsgraad die je nastreeft)
- 1/2 (halve) ui
- 1 teen knoflook
- 1 klontje boter
- 2 eetlepels olijfolie om te bakken
- Peper
- Zout
- -
Voor de basisrisotto:
- 150 gram enkele gedopte tuinbonen (diepvries of vers). Hiervoor heb je ongeveer 400 gram verse ongedopte tuinbonen nodig.
- 100 gram gekookte garnalen (hollandse, noorse of jumbo) of rivierkreeftjes
- 2 eetlepel gehakte peterselie (liefst platte peterselie)
Verder heb je nodig:
Instructions
- 1. Snipper de ui en knoflook
- 2. Hak de peterselie
- 3a. Als je werkt met malse tuinbonen: kook de enkel gedopte tuinbonen in 5-7 minuten beetgaar.
- 3b. Als je werkt met oudere tuinbonen: blancheer deze kort en dubbel dop ze (verwijder de vliezen om de boontjes); kijk naar de video in de kookles "Tuinbonen doppen" (zie de link onderaan dit recept) voor een demonstratie; trek voor het dubbel doppen 10 minuten extra tijd uit
- -
Voorbereiding (10 minuten)
- 1.Doe de bouillon in een kookpan, verwarm deze, en ga door met stap 2
- 2. Doe de olie in de pan en fruit de ui gedurende anderhalve minuut op middelhoog vuur
- 3. Voeg de knoflook toe en fruit anderhalve minuut
- 4. Doe de rauwe rijst in de pan en bak deze even mee
- 5. Doe de rijst met ui en knoflook bij de bouillon en breng de bouillon aan de kook
- 6. Doe vervolgens een deksel op de pan (laat een kier open) en laat de bouillon met de rijst 12-15 minuten koken, zie ook (*)
- 7. Voeg 1 minuut voor het einde van de kooktijd de tuinbonen en garnalen / rivierkreeftjes toe
- 8. Als de rijst gaar genoeg is (*) meng je de boter en de peterselie erdoor.
- 9. Haal vervolgens de pan van het vuur en laat deze gedurende 10 minuten nagaren. Daarna kan hij worden geserveerd.
- -
- (*) In de kookles "Risotto maken kan iedereen" wordt precies uitgelegd hoe je een perfecte risotto maakt. De kooktijd op het vuur is 12-15 minuten. In de kookles heb ik een tabel opgenomen met de kooktijd per rijstsoort, op basis van mijn persoonlijke ervaringen. Zie hiervoor de link onderaan dit recept.
- Het belangrijkste is dat je de rijst op het vuur niet helemaal zacht kookt. De rijstkorrel moet nog een taaiige weerstand geven, maar mag niet hard zijn. In de 10 minuten dat de risotto daarna rust (van het vuur af) wordt hij perfect gaar.
Bereiding (30 minuten)
Serveertips
Deze risotto is lekker met gemengde salade met dressing. Verder serveer je er Parmezaanse kaas bij.
Nuttige links
Download
Calorieen Risotto met garnalen en tuinbonen 37.19 KB