Risotto maken voor dummies

Risotto maken kan iedereen

Het maken van risotto wordt regelmatig afgeschilderd als een culinair hoogstandje. Niets is minder waar. Deze eenvoudige techniek heb ik geleerd van Matt Preston van Masterchef Australia (cheat risotto) en heb ik vele malen uitgeprobeerd met verschillende rijstsoorten. Succes verzekerd!

Bron video: www.youtube.com/user/kokenmetdorus

Risotto maken kan iedereen

Prep Time: 5 minutes

Cook Time: 30 minutes

Total Time: 35 minutes

Yield: 2

Serving Size: 500 gram

Calories per serving: 586

Risotto maken kan iedereen

Het maken van risotto wordt regelmatig afgeschilderd als een culinair hoogstandje. Niets is minder waar. Deze eenvoudige techniek heb ik geleerd van Matt Preston van Masterchef Australia (cheat risotto) en heb ik vele malen uitgeprobeerd met verschillende rijstsoorten. Succes verzekerd!

Ingredients

  • 250 gram risottorijst (zie de rijstsoorten bij de Instructies)
  • 700 - 750 ml groentebouillon (afhankelijk van de vochtigheidsgraad die je nastreeft)
  • 1/2 (halve) ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, gesnipperd
  • 1 klontje boter
  • 2 eetlepels olijfolie om te bakken
  • Peper
  • Zout

Instructions

  • 1. Doe de bouillon in een kookpan, verwarm deze, en ga door met stap 2
  • 2. Doe de olie in de pan en fruit de ui gedurende anderhalve minuut op middelhoog vuur
  • 3. Voeg de knoflook toe en fruit anderhalve minuut
  • 4. Doe de rauwe rijst in de pan en bak deze even mee
  • 5. Doe de rijst met ui en knoflook bij de bouillon en breng de bouillon aan de kook
  • 6. Doe vervolgens een deksel op de pan (laat een kier open) en laat de bouillon met de rijst 12-15 minuten koken (zie voor de kooktijden de verschillende rijstsoorten hieronder)
  • 7. Als de rijst gaar genoeg is haal je de pan van het vuur en laat deze gedurende 10 minuten nagaren. Daarna kan hij worden geserveerd.
  • -
  • Kooktijden per rijstsoort
  • Arborio: 13 minuten
  • Baldo: 15 minuten
  • Carnaroli: 14 minuten
  • Vialone nano: 12 minuten
  • Risottorijst van een bekend rijstmerk: 15 minuten
  • -
  • Opmerkingen
  • 1. Het belangrijkste is dat je de rijst op het vuur niet helemaal zacht kookt. De rijstkorrel moet nog een taaiige weerstand geven, maar mag niet hard zijn. In de 10 minuten dat de risotto daarna rust (van het vuur af) wordt hij perfect gaar.
  • 2. Als ik nog extra groenten, vis of vlees door de risotto doe dan gaar ik deze van tevoren door deze te bakken of in de bouillon voor te koken. Ik voeg de voorgegaarde ingredienten dan 1 minuut voor het eind van de kooktijd toe aan de risotto om ze op te warmen.
  • Je kunt de extra ingredienten eventueel ook mee laten koken met de rijst zonder ze voor te garen, maar je moet dan wel goed rekening houden met de kooktijden van de extra ingredienten. Ik vind het werken met voorgegaarde extra ingredienten veiliger en makkelijker.
http://kokenmetdorus.nl/kokenmetdorus.nl/risotto-maken-kan-iedereen/

Berekening caloriewaardes

Een gedachte over “Risotto maken kan iedereen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *